Groen en natuur

Groningen krijgt mountainbikepark na D66 motie

Groningen krijgt, aan de boorden van het Eemskanaal, een skillspark voor mountainbikers. Dat maakte het college vorige week bekend. Het voorstel is een initiatief van een fanatieke groep mountainbikers, die aan de slag gingen na een motie in 2016 van D66-raadslid Tom Rustebiel. 

De media-aandacht naar aanleiding van de motie zorgde destijds voor enthousiaste reacties uit de stad. Daarop besloot Tom de geïnteresseerden bijeen te roepen. ‘De energie spatte er meteen vanaf. Ik ben onder de indruk over hoeveel mensen er betrokken zijn en dat ze door hebben gezet. Vervolgens bleek voor deze fanatieke groep MTB-ers dat hun uithoudingsvermogen en volharding niet alleen op, maar ook naast de fiets van groot belang was.  Na vijf jaar locaties zoeken en afspraken maken, is er een locatie gevonden.’

Een skillspark is een compact parcours met tal van technische en fysieke uitdagingen, zoals bruggen, jumps, rotsblokken, pumptracks, heuveltjes en kombochten. Het is bij uitstek geschikt om kinderen kennis te laten maken met de sport, maar het skillspark krijgt ook een aantal uitdagingen hindernissen. Het is er voor jong en oud. 

Volgens Jim Lo-A-Njoe, die sinds 2019 de sportportefeuille overnam van Rustebiel, past het skillspark uitstekend in de filosofie van D66. ‘We zien dat de zogenoemden anders- en ongeorganiseerde sport, dus de sport buiten het verenigingsleven om, explosief groeit. Ondertussen sport 75% van de wekelijkse sporters op deze manier. Door corona zijn daarbij vooral outdoorsporten, zoals (trail)running, wielrennen, skateboarden en ook MTB-en nog populairder geworden dan ze al waren. Dit skillspark komt tegemoet aan de wens van D66 om meer faciliteiten voor hen te organiseren.’ 

Wat Jim betreft, wordt er nog veel meer werk gemaakt van sport in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld door voor dansers een openbare dansvloer en voor skaters een up-to-date  skatepark in het Stadspark te realiseren. ‘Maar voor nu zijn we blij met deze stap. Dit najaar kan de schep in de grond en hopelijk kan er volgend voorjaar dan gefietst worden op het skillspark.’ Jim en Tom, beiden fanatieke fietsers, kunnen in elk geval niet wachten!Tweet dit artikelDeel dit artikel op Facebook