Economie en binnenstad

D66 pleit voor geleidelijke openstelling gesloten sectoren

De fracties van D66, VVD, PvdA en Student en Stad vragen het college om ruimte te bepleitten bij de Rijksoverheid om experimenten met openstellingen te mogen doen. Tom Rustebiel (D66): ‘In Utrecht is men deze week begonnen met experimenten. Wij zouden ons voor kunnen stellen dat Groningen bijvoorbeeld gaat kijken wat er in de buitenlucht kan.’

Rustebiel ziet namens de fracties dat de samenleving maar ook de ondernemers snakken naar perspectief op meer vrijheid. ‘Het college is gebonden aan de landelijke maatregelen, maar er is steeds meer kennis over het virus en hoe daarmee om te gaan. In de topsport werkt men bijvoorbeeld succesvol met bubbels, testen, traceren en desnoods isoleren. En in de buitenruimte lijkt de besmettingskans toch echt kleiner.’

De fracties denken daarom bijvoorbeeld aan het toestaan van uitstallingen voor winkels en horeca, of kleinschalige cultuur- of sportmanifestaties. ‘Het liefst hebben we natuurlijk dat alles morgen veilig open kan, maar het is goed om na te denken over hoe we geleidelijk stappen kunnen maken. En het zou mooi zijn als het college die ruimte kan krijgen van de Rijksoverheid’, stelt Ietje Jacobs (VVD).

Tot slot willen de fracties ook weten, welke scenario’s er klaar liggen bij de openstelling van bijvoorbeeld horeca en detailhandel. ‘We moeten ons goed voorbereiden op gedeeltelijke heropening en waar mogelijk en nodig kan de gemeente ondernemers een helpende hand bieden, of duidelijkheid geven over de mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld afgelopen zomer, toen restaurants meer terrasruimte konden krijgen.’Tweet dit artikelDeel dit artikel op Facebook