Mobiliteit

Lelylijn in het verkiezingsprogramma gestemd!

In november stemden leden van D66 het amendement van mij en Wim van Wegen met een overweldigende meerderheid in het verkiezingsprogramma. Kort daarna toonde staatssecretaris Stientje van Veldhoven zich voorstaander en was de verbinding de kern van het pleidooi van Rob Jetten tijdens het noordelijk lijsttrekkersdebat.

Van Wegen is blij met het resultaat. ‘Ik ben als D66-raadslid in de gemeente Noordoostpolder vanaf het eerste uur betrokken geweest bij de Lelylijn. Het is ons gelukt de verbinding prominent op de agenda te krijgen. Kamerlid Rutger Schonis was al enthousiast en nu staat het ook stevig in het programma. Het moet er niet als bijzinnetje in staan, daar is het veel te belangrijk voor,’ aldus Van Wegen. Met de Lelylijn wordt de verbinding tussen de randstad en Groningen minimaal 40 minuten sneller.

De lobby voor de Lelylijn wordt breed gesteund. ‘De huidige tijd leert ons dat je niet meer elke dag op kantoor hoeft te zijn om te werken. Daardoor kunnen wonen en werken verder uit elkaar liggen dan tot nu toe de norm was. En het biedt ook internationaal perspectief, als de lijn aansluit op verbindingen naar Bremen, Hamburg en Berlijn/Scandinavië’, weet Rustebiel. Volgens hem kan de Lelylijn in de toekomst een belangrijke schakel vormen in het Europese spoornetwerk, iets waar de EU de komende decennia stevig op inzet.