Mobiliteit

Nieuwe ring krijgt groen plein, fietstunnel en extra afritten

De nieuwe Zuidelijke Ringweg krijgt een groen Julianaplein, een fietstunnel bij de Esperantostraat en een complete aansluiting op het Europaplein. D66-raadslid Tom Rustebiel is tevreden: ‘Voor deze drie wensen heeft de raad steeds aandacht gevraagd, maar het was lang onzeker of ze binnen budget mee konden worden genomen.’

Door het verdwijnen van de afritten bij de Hereweg en Oosterpoort is de aansluiting op het Europlein nog belangrijker. Tom: ‘Goed dat deze ook in het nieuwe ontwerp terugkomt. Het is er nu al enorm druk en de bedrijvigheid en woningbouw in dit deel van de stad neemt alleen maar toe.’ Daarnaast wordt het Julianaplein vergroend.’ De ringweg is voor de automobilist de poort naar de stad. Die poort wordt hiermee een stuk aantrekkelijker.’

Een échte verbetering is de komst van de Esperantotunnel. ‘Daar staan nu dagelijks duizenden fietsers te wachten voor het spoor. Het sluit mooi aan op de nieuwe fietsroute over de Helperzoom.’ Eerder werd al bekend dat door stevige inzet van D66-wethouder Paul de Rook, D66-gedeputeerde Fleur Graper en Aanpak Ring Zuid de fietstunnel bij de Papiermolen terug kon komen in het definitieve ontwerp.

Minder goed nieuws was er deze week ook. De aannemerscombinatie moet een deel van het ontwerp aanpassen. Daardoor schuift de planning in elkaar, maar komt de opleverdatum vooralsnog niet in gevaar. Tom: ‘We blijven dit kritisch volgen. De stad ligt door voorbereidingswerkzaamheden, zoals het verleggen van kabels en leidingen, op sommige plekken al een tijdje open. Vertraging is zéér onwenselijk voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van en in de stad.’